Definitia si modul in care functioneaza aplicatiile mobile
Daca vorbim despre definitia de baza (definitia aplicatiei | definitia mobila), aplicatiile mobile sunt programe concepute pentru a fi executate pe telefoane, tablete si alte dispozitive mobile, care permit utilizatorului sa efectueze activitati profesionale, sa acceseze servicii, printre alte universuri de posibilitati.
Nu uita ca pentru cele mai noi aplicatii, ai nevoie de un telefon mobil pe masura.
Care este originea aplicatiilor mobile?
Se stie ca primele aplicatii au fost vazute la sfarsitul anilor ’90. Nu vorbim despre aplicatii pentru smartphone-uri, ci pentru cele analogice. DA! Acestea sunt, de asemenea, considerate aplicatii – jocuri, cum ar fi celebrul sarpe, tetris, editori de tonuri de apel, instrumente pentru a personaliza telefonul etc… ele au indeplinit functii de baza in comparatie cu ceea ce avem astazi, cu toate acestea, pana cand au iesit pe piata a insemnat un progres imens in modul in care s-au vazut cele mai vechi telefoane mobile si s-a deschis o piata gigantica, a carei concurenta este inca atat de vorace; acest lucru ne-a permis sa ne bucuram de instrumente din ce in ce mai practice, utile si incredibile.
Tehnologia EDGE– faptul de a fi capabila sa se conecteze la Internet a declansat oportunitatile maxime, a atras ochii vizionarilor si a noilor investitori.
Pana la aceasta data au existat inca restrictii uriase din partea producatorilor, acestia au fost proprietarii OS care au venit implicit in dispozitive, ceea ce a impiedicat dezvoltatorii externi sa aiba capacitatea de a incorpora elemente noi. Dar, mai devreme sau mai tarziu, acest lucru avea sa se adevereasca, nu a intarziat prea mult.
In 2007, Apple face o miscare principala care schimba complet modul in care am vazut dispozitivele mobile si, desigur, aplicatiile, pe care la acel moment le-am simtit indepartate, ne-practice si deloc relevante.
Iphone-ul, pe langa o mare inovatie, a reprezentat o platforma pentru a descarca aplicatii din exterior, fara marii militanti ai producatorilor din anii precedenti, acest lucru prin App Store- ul sau, a insemnat visul devenit realitate pentru multi dezvoltatori care doreau sa ofere aplicatii fara restrictiile mostenite de la modelele anterioare.
Android si HTC Dream, de asemenea prezentat in 2007, au pus pe masa o alternativa la Apple App Store, un pariu riscant care initial a avut doar 50 de aplicatii si care, odata cu trecerea timpului, pana in prezent, are suma deloc neglijabila de peste 1 milion de aplicatii. Google va schimba mai tarziu numele „Android Market” in „Google Play” in martie 2012, asa cum il stim astazi.
Sisteme de operare mobile
Printre cele mai importante putem numi urmatoarele:
- Android (cu mai mult de 80% din piata)
- IOS (cu mai mult de 10% din piata)
- Windows Phone
- Blackberry
- Firefox OS
Magazine de aplicatii Care sunt cele mai relevante?
- Google Play dezvoltat de Google Inc
- App Store de Apple
- Windows Phone Store de Microsoft
- BlackBerry World
- Amazon Appstore
- UptoDown
Ce date pot fi accesate de aplicatiile mobile?
Cand descarcam aplicatii mobile, in procesul de instalare ni se spune de obicei ce tipuri de date trebuie sa accesam. Important este sa acordati atentie acestui lucru, poate fi delicat si chiar nesigur in anumite cazuri. Se pot accesa:
- Lista de contacte pentru telefon si e-mail.
- Jurnal de apeluri.
- Date transmise prin Internet.
- Informatii despre calendar.
- Datele de localizare ale dispozitivului.
- Codul unic de identificare al dispozitivului.